The Zoo Events – Welcome to the Jungle.

Een organisatie zoals er geen ander is in de Nederlandse festival scene. The Zoo Events organiseert bekende medium tot grote festivals zoals Lief Festival, Crazy Sexy Cool, Geheime Liefde, Lansingerlandt Live en nog vele andere concepten. Aangezien zij moeten concurreren tussen de massale hoeveelheid festivals, zorgen ze voor hele strakke, kleurrijke producties. Altijd een bekende line-up, zorg voor aankleding en catering en een van de uniekste festival ervaringen die ik heb meegemaakt.

Daarbij hoort een goede beeldmarketing strategie. Bij The Zoo werken een aantal dames, met meer marketing power dan je zou denken. Bijna elke editie verkoopt uit en de samenwerking met Manon, Nikki & Romy zorgt ervoor dat ik altijd met de grootste glimlach de mooiste dingen voor ze wil maken.

Klant: The Zoo Events
Services: 

  • Festivalfotografie

Opdrachtgever: The Zoo Events, Xsense, Festifair
Partners: Manon van der Garde & Nikki Kloet

Samenwerking is het mooiste wat er is. 

Vanaf het begin was het heel duidelijk. De verwachtingen tussen Manon en mij werden hoog, maar realistisch. Dat betekend dat ik alle vrijheid kreeg om mijn eigen invulling te geven aan haar briefings, maar dat als ik iets nodig had om de doelen te halen ze alles voor me zou doen om me te helpen.

Nu zijn we 2 jaar aan festivals verder en zijn we met zijn allen goed op elkaar ingespeeld. De (hele fijne) marketingtijgers van The Zoo weten me altijd te vinden als ze denken dat ik iets moois kan vast leggen. Ik krijg tijdens het werken niet alleen high-fives, maar ook feedback over hoe het beter kan. Dat is voor mij de beste manier van hoe je samen naar het allerhoogst haalbare kan gaan.

Als er hard gewerkt moet worden, dan lopen we de benen eraf. Maar als het werk gedaan is, dan wordt er stiekem een dansje gepleegd achter de schermen.

Een greep uit de beelden geschoten voor The Zoo.

Elk festival een eigen look and feel. 

De diversiteit van The Zoo past erg goed bij mij als fotograaf. Hoewel ik natuurlijk een eigen voorkeur heb voor stijlen, vragen ze bij The Zoo altijd om een match te maken tussen thema’s van de festivals en de beelden die er geschoten moet worden. Zo is bij de Halloween Editie van Crazy Sexy Cool een veel rauwere, enge stijl gewenst. Dat terwijl bij een Geheime Liefde festival er een veel knusser, kleurrijkere stijl wordt gewenst. Door dit van te voren duidelijk uit te spreken en elkaar bij te sturen op de festival dagen zelf, komen we tot het beste resultaat.

Scare Actor tijdens Crazy Sexy Cool Halloween

Actor tijdens Crazy Sexy Halloween

De briefing voor een festival fotograaf van The Zoo.

Voor de marketing van The Zoo hebben ze een vast aantal soorten fotografie nodig. Ook laten ze mijn eigen creativiteit de loop, maar het is belangrijk dat bepaalde zaken goed vastgelegd worden. Zo vallen er voor elk festival verschillende categoriën te fotograferen.

1. Overviews / Vuurwerkshow

Deze vormen vaak de banners voor het evenement en de headers voor de website en social media. Ik zorg er altijd voor dat de maximale energie van het festival reflecteren. Of er nou een eindshow is of niet, het moet in 1 beeld vangen wat de bezoekers hebben gevoeld of gaan voelen op zo een dag.

Tip: Zorg dat je de tijd neemt en krijgt voor een aantal goede overviews. Het kost soms wat extra tijd en moeite om alles op zijn plaats te krijgen. Goed kijken welke artiesten een stage druk maken en wachten tot de zaal ontploft is de beste manier om die klapper te scoren.

Crazy Sexy Cool

Geheime Liefde

Lief Festival

2. Artiesten

Zonder een goede line-up is er natuurlijk niets te dansen op een festival. Geheime Liefde is een concept waarbij de artiesten wel groots zijn, maar de hele dag geheim blijven. Voor andere concepten zoals Lansingerlandt Live is het belangrijk dat er goede pop/rock namen komen te staan. Om dit ook te kunnen communiceren aan de bezoekers moeten deze worden vastgelegd. Als je dan toch grote namen hebt, is het natuurlijk helemaal gaaf als je dan ook de mooiste beelden ervan hebt. Voor de herbeleving, maar ook als overtuiging dat de thuisblijvers iets gemist hebben.

Tip: Zorg voor context. Een close up van een artiest heeft bijna geen waarde voor het festival zelf, dus zorg dat je altijd context, bezoekers of licht toevoegd aan de foto. Anders kan die overal gemaakt zijn en maakt het dus geen unieke foto voor het festival.

Dirty Daddies op festival Strand

The Dirty Daddies op Festival Strand

Di-Rect op Lansingerland Live

Davina Michelle op Festival Strand

3. Entertainment.

Een goede line-up kan je als festivalganger niet de hele dag volhouden. Dus een goed festival heeft ook entertainment verzorgd voor de rustmomentjes. Goed voedsel, een draaimolen of artiesten verkleed in het thema van het feest. Die vastlachen en het plezier die de mensen hebben is essentieel om je als festival te differentieren van de concurrentie. The Zoo doet dit altijd subliem en heb altijd handen te kort als ik bij hun aan de slag ga.

Tip: Zorg dat je samen met het festival afstemt wanneer er bepaalde dingen gebeuren. Zo mis je geen uniek moment!

Artiest gestyled in thema voor de draaimolen.

De handgemaakte pizza’s op Lansingerland Live

De Silent Disco op Crazy Sexy Cool Halloween

4. Sfeer

Een goede sfeer is belangrijk en als festivalfotograaf is het mijn taak om die niet alleen vast te leggen in de grote momenten, maar ook het plezier van de bezoeker en de intieme momenten zo vast te leggen dat de laatste kaarten op de dag zelf nog verkocht kunnen worden. Dit maakt de serie af en zorgt ervoor dat je een afgeronde set fotografie kan afleveren. Het gaat hier niet altijd om de knapste mensen vastleggen. Kijk goed naar de doelgroep en bedenk samen met het festival wat ze nodig hebben om de sfeer goed te kunnen verkopen.

Tip: De sfeer voelen kan alleen als je je een beetje laat meegaan in de muziek en het plezier. Dat betekend niet bier pakken en los gaan, maar ik hou er zeker van om mijn dansjes stiekem (of niet zo stiekem) te laten zien en lol te maken met de bezoeker. Hierdoor vertrouwen ze erop dat je ze mooi vastlegd en heb je nooit klachten achteraf.

De laatste zonnestralen wegdansen op Geheime Liefde.

De zonsondergang op Festival Strand

Meezingen op de 90’s avond.

Tot slot.

De festivals zijn vaak te groot en vol van momenten, dat lukt me nooit om alleen vast te leggen. Met collega’s zoals Hilde Linearts, Hank Kooijmans, Martijn van Leeuwen, Timothy van Proosdij en Roald (van Set Vexy) heb ik elke editie met veel plezier, humor en goede samenwerking vastgelegd. Iedereen krijgt een eigen focus, maar zorgt dat ze van alle elementen zoveel mogelijk vastleggen. De manier van samenwerking is veel beter voor het resultaat dan fotografen die met elkaar in competitie zijn. Zo krijg je veel diverser beeld dan als iedereen hetzelfde plaatje najaagt.

Met partners zoals Manon & Nikkie van The Zoo en samen te werken met fijne mensen zoals Romy de Jong en Maaike van Gorsel is het een feestje om festivalfotograaf te zijn. Zonder zulke mensen aan het roer zou ik mijn werk niet zo goed kunnen doen en niet met zoveel plezier mezelf helemaal rot rennen voor de mooiste platen.